(ភ្នំពេញ)៖ កាលពីថ្ងៃទី២៦ ខែសីហា ឆ្នាំ២០២៥ ឯកឧត្តម ហែម វណ្ណឌី រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួង ឧស្សាហកម្ម វិទ្យាសាស្ត្រ បច្ចេកវិទ្យា និងនវានុវត្តន៍ បានលើកឡើងពី តួនាទីនៃនវានុវត្តន៍ និងស្តង់ដា ក្នុងការពង្រឹងឧស្សាហ កម្មស្រូវអង្កររបស់កម្ពុជា នៅក្នុងពិធីបិទមហា សន្និបាតរបស់សហព័ន្ធ ស្រូវអង្ករកម្ពុជា អាណត្តិទី៤។
ឯកឧត្តមបានអបអរសាទរ ចំពោះថ្នាក់ដឹកនាំសហព័ន្ធ ស្រូវអង្ករកម្ពុជា អាណត្តិទី៥ និងការដាក់ឱ្យ ប្រើប្រាស់ “យុទ្ធសាស្ត្រពង្រីក និងពិពិធកម្មទីផ្សារ នាំចេញអង្ករកម្ពុជា ២០២៥-២០៣០”។
ឯកឧត្តមបានលើកឡើងថា៖ “សមត្ថភាពផលិតស្រូវអង្ករ ការកិន និងការកែច្នៃទៅ ជាផលិតផលមាន តម្លៃបន្ថែម ដោយប្រើប្រាស់បច្ចេកវិទ្យា និងនវានុវត្តន៍ថ្មីៗ ព្រមជាមួយភាព ប្រជែងឈ្នះផ្សេងទៀត និងកេរ្តិ៍ឈ្មោះ លើឆាកអន្តរជាតិ គឺជានិមិត្តរូបនៃមោទ នភាពសម្រាប់វិស័យដ៏ មានសារៈសំខាន់នៃ សេដ្ឋកិច្ចជាតិ។”
ឯកឧត្តមបានរំលេច ការរួមចំណែករបស់ ក្រសួងឧស្សាហកម្ម វិទ្យាសាស្ត្រ បច្ចេកវិទ្យា និងនវានុវត្តន៍ ដល់ឧស្សាហកម្មស្រូវអង្ករ រួមទាំងការងារ សុវត្ថិភាពនិងបច្ចេក ទេសផលិតកម្ម ការលើកកម្ពស់ ផលិតភាពតាម រយៈគ្រឿង ម៉ាស៊ីនទំនើបៗ និងការផ្តល់សេវា ហេដ្ឋារចនាសម្ព័ន្ធ គុណភាពជាតិ ដើម្បីគាំទ្រដល់ រោងម៉ាស៊ីនកិនស្រូវ និងសហគ្រាស ធុនតូចនិងមធ្យម។
ឯកឧត្តម ហែម វណ្ណឌី បានជំរុញ និងលើកទឹកចិត្ត ក្រសួង-ស្ថាប័ន ដែលជាប្រធានគណៈ កម្មការបច្ចេក ទេសពាក់ព័ន្ធឧស្សាហកម្ម ស្រូវអង្ករនៃក្រុមប្រឹក្សា ស្តង់ដារជាតិ និងផ្នែកឯកជន ឱ្យចូលរួមអភិវឌ្ឍ ស្តង់ដាថ្មីៗបន្ថែមទៀត សម្រាប់ផលិតផលអង្ករ និងស្រឡាយ ផលិតផលពីអង្ករ។
កំណែទម្រង់ថ្មីៗរបស់ ក្រសួងឧស្សាហកម្ម វិទ្យាសាស្ត្រ បច្ចេវិទ្យា និងនវានុវត្តន៍ ដូចជាការប្រែក្លាយមន្ទីរ ពិសោធន៍ជាតិវិទ្យាសាស្ត្រ បច្ចេកវិទ្យា និងនវានុវត្តន៍ ទៅជាគ្រឹះស្ថានសាធារណៈ រដ្ឋបាលដែលមាន សមត្ថភាពធ្វើតេស្ត វិភាគជាអន្តរជាតិ និងការសម្ពោធ មជ្ឈមណ្ឌលបច្ចេក វិទ្យាកែច្នៃអាហារ កម្ពុជា-កូរ៉េ នាពេលថ្មីៗនេះ មានគោលដៅបង្កើន ភាពប្រកួតប្រជែង និងជំរុញការនាំចេញ រួមទាំងផលិតផល អង្កររបស់កម្ពុជា។
ឯកឧត្តមបានបន្ថែមថា ក្រសួងក៏បានតម្រង់ទិស និងកំណត់យក “បច្ចេកវិទ្យាម្ហូបអាហារ” ជាអាទិភាពមួយរបស់វិទ្យាស្ថានជាតិវិទ្យាសាស្ត្រ បច្ចេកវិទ្យា និងនវានុវត្តន៍។ ក្រសួងក៏កំពុងជំរុញភាពជាដៃគូ និងកិច្ចសហប្រតិបត្តិការជាមួយវិស័យឯកជន វិស័យឧត្តមសិក្សាស្រាវជ្រាវ និងវិស័យសាធារណៈនានា ដើម្បីឆ្លើយតបនឹង តម្រូវការក្នុងការ ពង្រឹងសក្តានុពលនៃ វិស័យកសិឧស្សាហកម្ម ចំណីអាហារ ភេសជ្ជៈ និងលើកម្ពស់អធិប តេយ្យភាពស្បៀងអាហារ និងសន្តិសុខស្បៀងរបស់កម្ពុជា។