(ភ្នំពេញ)៖ ថ្ងៃទី៦ ខែសីហា ឆ្នាំ២០២៥ មជ្ឈមណ្ឌលបច្ចេកវិទ្យា កែច្នៃអាហារកម្ពុជា-កូរ៉េ ត្រូវបានសម្ពោធដាក់ ឱ្យដំណើរការជាផ្លូវការ នៅក្នុងបរិវេណ វិទ្យាស្ថានជាតិវិទ្យាសាស្ត្រ បច្ចេកវិទ្យា និងនវានុវត្តន៍។ នេះជាវឌ្ឍនភាពដ៏ សំខាន់នៃកិច្ចខិតខំប្រឹងប្រែង ដើម្បីលើកកម្ពស់ការកែច្នៃអាហារ និងភាពប្រកួតប្រជែង របស់សហគ្រាសក្នុង ឧស្សាហកម្មផលិត អាហារនៅកម្ពុជា។
តាមរយៈជំនួយអភិវឌ្ឍន៍ ផ្លូវការរបស់រដ្ឋាភិបាល នៃសាធារណរដ្ឋកូរ៉េ មជ្ឈមណ្ឌលនេះបំពាក់ ដោយគ្រឿងបរិក្ខារទំនើបៗ រួមមានខ្សែច្រវាក់ផលិតកម្មគំរូ, ផ្នែកវិភាគគុណភាព និងសុវត្ថិភាពអាហារ, ផ្នែកគាំទ្របច្ចេកទេស សម្រាប់សហគ្រាស, និងសាលពិព័រណ៍សម្រាប់ ការតាំងបង្ហាញផលិតផលក្នុងស្រុក និងផលិតផលពីប្រទេសកូរ៉េ។
គម្រោងសហប្រតិបត្តិការ នេះមានគោលដៅលើក កម្ពស់ខ្សែច្រវាក់តម្លៃ ពង្រឹងភាពអនុលោម តាមស្តង់ដា និងជួយឱ្យសហគ្រាស ក្នុងស្រុកអភិវឌ្ឍផលិតផល អាហារដែលមានគុណភាព សម្រាប់ទីផ្សារ និងការនាំចេញ។
ឯកឧត្តម ហែម វណ្ណឌី រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងឧស្សាហកម្ម វិទ្យាសាស្ត្រ បច្ចេកវិទ្យា និងនវានុវត្តន៍ បានលើកឡើងថា៖ “មជ្ឈមណ្ឌលថ្មីនេះតំណាង ឱ្យជំហានឆ្ពោះទៅមុខដ៏សំខាន់ ក្នុងការបង្កើតឱកាស សម្រាប់សហគ្រាសធុនតូច និងមធ្យមក្នុងស្រុក ដើម្បីបង្កើនសុវត្ថិភាព និងគុណភាព ផលិតផលអាហារ។ តាមរយៈការគាំទ្រ ក្នុងស្រុក និងសក្តានុពលនាំ ចេញទៅអន្តរជាតិ មជ្ឈមណ្ឌលនេះនឹង ដើរតួនាទីសំខាន់ក្នុងការ បង្កើតតម្លៃបន្ថែមសម្រាប់ ផលិតផលក្នុងស្រុក បង្កើតការងារ និងជំរុញកំណើនសេដ្ឋកិច្ច។”
មជ្ឈមណ្ឌលបច្ចេកវិទ្យាកែច្នៃ អាហារកម្ពុជា-កូរ៉េ មានខ្សែច្រវាក់ផលិតកម្មគំរូ បំពាក់ដោយម៉ាស៊ីនទំនើប ចំនួន ៨៣គ្រឿង ដែលត្រូវបានរៀបចំឡើង ដើម្បីផ្តល់លទ្ធភាពឱ្យ សហគ្រាសក្នុងស្រុក ធ្វើការសាកល្បងកែច្នៃ ផលិតផលអាហារថ្មីៗ។ ម៉ាស៊ីនទាំងនេះមាន សមត្ថភាពកែច្នៃវត្ថុធាតុដើម ដូចជាសាច់ បន្លែ និងគ្រាប់ធញ្ញជាតិ ទៅជាផលិតផលគុយទាវ-មី អាហារសម្រន់ ភេសជ្ជៈ និងអាហារសុខភាពជាច្រើនប្រភេទ។
ផ្នែកវិភាគគុណភាព និងសុវត្ថិភាពអាហារ មានឧបករណ៍បច្ចេកវិទ្យាចំនួន ៣៤គ្រឿង រួមទាំងម៉ាស៊ីន HPLC-MSMS និងម៉ាស៊ីន ICP-OES សម្រាប់ធ្វើតេស្តវិភាគ ច្បាស់លាស់លើសារធាតុចិញ្ចឹម សារធាតុពុល សារធាតុបន្ថែម សំណល់ថ្នាំសម្លាប់សត្វល្អិត លោហធាតុធ្ងន់ និងសារធាតុកខ្វក់ នៃអតិសុខុមប្រាណ ដែល គាំទ្រផលិតផលអាហារ កម្ពុជាឱ្យទទួលបានវិញ្ញា បនបត្រអន្តរជាតិ ដូចជា HACCP និង GMP ជាដើម។
លោកបណ្ឌិត Paik Hyun Dong ប្រធានវិទ្យាស្ថាន ស្រាវជ្រាវអាហារកូរ៉េ (KFRI) បានលើកឡើងថា៖ “គម្រោងនេះមិនត្រឹមតែ ផ្តល់ការគាំទ្រផ្នែក បច្ចេកទេសប៉ុណ្ណោះទេ តែក៏កសាងហេដ្ឋារចនាសម្ព័ន្ធ បណ្តុះបណ្តាលអ្នកជំនាញ និងគាំទ្រសហគ្រាសធុន តូចនិងមធ្យមឱ្យត្រៀមខ្លួន សម្រាប់ឧស្សាហូបនីយកម្ម និងការឈាន ចូលទីផ្សារជាក់ស្តែង។ យើងសង្ឃឹមថា មជ្ឈមណ្ឌលបច្ចេក វិទ្យាកែច្នៃអាហារ កម្ពុជា-កូរ៉េ នឹងក្លាយជាមូលដ្ឋានគ្រឹះ សម្រាប់ការអភិវឌ្ឍឧស្សាហកម្ម អាហាររបស់កម្ពុជា។”
សហគ្រាសធុនតូច និងមធ្យម ក៏នឹងទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍ ពីជំនួយបច្ចេកទេស ការចែករំលែកចំណេះដឹង និងសេវាប្រឹក្សាយោបល់ផ្សេងៗ រួមទាំងការគាំទ្រដើម្បី ទទួលបានវិញ្ញាបនបត្រចាំបាច់។ លើសពីនេះ សាលពិព័រណ៍នៃមជ្ឈមណ្ឌល នឹងផ្តល់ជាវេទិកាមួយ សម្រាប់ការតាំងបង្ហាញផលិតផល បង្ហាញករណីជោគជ័យ លើកកម្ពស់ទំនុកចិត្តអ្នកប្រើប្រាស់ និងជំរុញកិច្ចសហការ រវាងសហគ្រាសផលិតអាហារកម្ពុជា និងសហគ្រាសនៅ ប្រទេសកូរ៉េផងដែរ។
លោក Jung Jae Hak អនុប្រធាននាយកដ្ឋាន កំណើនសកល នៃវិទ្យាស្ថានអភិវឌ្ឍន៍ បច្ចេកវិទ្យាកូរ៉េ (KIAT) បានលើកឡើងថា៖ “តាមរយៈខ្សែច្រវាក់ផលិតកម្មគំរូ ការធ្វើតេស្តវិភាគ ផលិតផលអាហារ និងការបណ្តុះគំនិត អាជីវកម្មថ្មីៗ យើងចង់រួមចំណែកបង្កើត ប្រព័ន្ធអេកូឡូស៊ីកែច្នៃអាហារ កម្ពុជាប្រកបដោយចីរភាព។ វិទ្យាស្ថានអភិវឌ្ឍន៍បច្ចេកវិទ្យាកូរ៉េ នឹងបន្តគាំទ្រមជ្ឈមណ្ឌលនេះ ឱ្យក្លាយជាមជ្ឈមណ្ឌល នៃកិច្ចសហប្រតិបត្តិការ និងនវានុវត្តន៍ សម្រាប់ប្រទេសយើងទាំងពីរ។”
ឯកឧត្តម ហែម វណ្ណឌី ក៏បានលើកទឹកចិត្តវិស័យឯកជន ពិសេសសិប្បកម្ម និងសហគ្រាសកម្មន្តសាល ក្នុងស្រុក ឱ្យប្រើប្រាស់ ហេដ្ឋារចនាសម្ព័ន្ធ នៃមជ្ឈមណ្ឌលបច្ចេក វិទ្យាកែច្នៃអាហារ កម្ពុជា-កូរ៉េ ដើម្បីពង្រឹង សមត្ថភាពនវានុវត្តន៍ កែច្នៃអាហារ លើកតម្កើងគុណតម្លៃផលិតផល និងវត្ថុធាតុដើមក្នុងស្រុក ដើម្បីឆ្លើយទៅនឹងស្ដង់ដាជាតិ និងអន្ដរជាតិ៕